Alina Gherman: În această seară, la TVR 2 si TVR HD – filmul CANALUL de Kincses Elemer – regia Cornel Mihalache

Cornel Mihalache

Vă amintim că în această seară, de la ora 20.10, va fi difuzat în premieră la TVR 2 şi TVR HD filmul CANALUL după piesa omonimă a lui Kincses Elemer (regia Cornel Mihalache). Filmul poate fi urmărit şi online, de la aceeaşi oră, pewww.TVRplus.ro.

Continuarea

Aldous Huxley: Minunata lume nouă. Recenzie de Mirela Teodorescu

descărcare

Aldous Leonard Huxley (n. 26 iulie 1894 ; d. 22 noiembrie 1963) a fost un scriitor britanic     care a emigrat în Statele Unite. Este cunoscut pentru romanele,  eseurile, povestirile, literatura de călătorie, scenariile sale de film. Huxley a fost la începutul vieții un umanist, la finalul ei a devenit interesat de subiecte spiritualiste, cum ar fi parapsihologia și filozofia mistică.

A scris câteva capodopere ale literaturii engleze, utopia Brave New World (Minunata lume nouă) și un roman eseu despre pacifism, Eyeless in Gaza (Orb în Gaza). Huxley a fost puternic influențat de F. Matthias Alexander, pe care l-a inclus ca personaj în romanul Orb în Gaza.

Continuarea

Mariana Rusen: Negustorii de ocazii- vin, de maine, la TVR2

Monica Colceriu

Din 18 octombrie, Monica Colceriu aduce „Negustorii de ocazii” la TVR 2

 

În fiecare sâmbătă, de la 13.00, la TVR 2 şi TVR+, emisiunea vă aduce  cele mai bune informaţii despre piaţa produselor la mâna a doua

 

Să cumpăr un telefon nou sau să aleg unul second hand? Cele mai bune preţuri la maşini le obţin în showroom-uri sau pe site-urile specializate ori în târgurile auto? Care sunt diferenţele între o pendulă autentică şi un fals?

Răspunsurile la aceste întrebări le aflaţi din această toamnă la TVR 2 de la Monica Colceriu şi echipa sa. În fiecare sâmbătă ea va fi ghidul nostru la Negustorii de ocazii – programul care vă aduce informaţii utile și analize despre piaţa produselor la mâna a doua. Ea caută cele mai bune chilipiruri la târgurile auto, de vechituri, prin magazine cu produse second hand sau talciocurile deschise în mijlocul străzii. Iar vocile din stradă sunt completate cu opiniile specialiştilor. La Negustorii de ocazii se fac teste comparative, se scot în evidență caracteristicile definitorii, dar și eventualele vulnerabilități.

Continuarea

Mariana Rusen: Leşe îi aduce pe ultimii lăutari adevăraţi din Gorj – duminica la TVR2

Grigore Lese ed2-2

Grigore Leşe îi aduce la TVR pe ultimii lăutari adevăraţi din Gorj

 

În 19 octombrie, la Drumul lui Leşe” – la TVR 2, TVR HD şi online la TVR+

 

În această duminică, de la ora 18.30, TVR 2 şi TVR HD vă  invită să porniţi din nou pe „Drumul lui Leşe” în inedita călătorie iniţiatică în care călăuză şi mentor este Grigore Leşe.

 

Iar tema acestei ediţii se axează pe ultimii lăutari adevăraţi care au mai rămas – pentru că, aşa cum declară Leşe:“Prin felul lor de a cânta, lăutarii autentici dezleagă inimi, vindecă, aduc lumina. Iar horele, sârbele, baladele, cântecele epice, doinele, cele de petrecere, de jale, de amor, bătrâneşti, spirituale  – toate cântecele lor au avut întotdeauna ceva de spus. Doar că azi, puţini lăutari mai cântă din suflet, pentru că nu le mai cântă sufletul…”

Continuarea

Alina Gherman: Premieră tv: teleplay-ul „Canalul”, după piesa omonimă a lui Kincses Elemer, luni,

Canalul 2

Premieră tv: teleplay-ul „Canalul”, după piesa omonimă a lui Kincses Elemer (regia: Cornel Mihalache), luni, 20 octombrie, la TVR 2 şi TVR HD

 

Domnilor, e o mare uşurare să ştii că nu eşti Dumnezeu…” („Canalul” de Kincses Elemer)

Casa de Producţie a Televiziunii Române vă invită să urmăriţi luni, 20 octombrie, de la ora 20.10, în premieră la TVR 2 şi TVR HD, filmul „Canalul”, după piesa omonimă a lui Kincses Elemér, în regia lui Cornel Mihalache.

Textul lui Kincses Elemer a fost desemnat drept „Cea mai bună piesă românească a anului 2001” în cadrul ediţiei a X-a a Galei Premiilor UNITER.

Continuarea

Mariana Rusen: Liana Stanciu vorbește cu Sorin Oprescu, Vaya con Dios, BZN …

liana stanciu cu oprescu1

Sorin Oprescu, Vaya con Dios, BZN şi multe alte surprize la „Arte, carte şi capricii”

 

În această sâmbătă, de la ora 19.00, la TVR 2 şi TVR HD

 

Cea de-a doua ediţie a emisiunii culturale Arte, carte şi capricii”, ce o are ca gazdă pe Liana Stanciu, vine în această săptămână cu noi subiecte de mare interes.

 

Astfel, Vaya con Dios ne oferă un interviu în exclusivitate despre cariera impresionantă, iar trupa BZN este prezentă în emisiune cuvideoclipul filmat în Romania al piesei lui Dan Spătaru ”Drumurile noastre” – într-o nouă interpretare.

Continuarea

Mariana Rusen: Ioan Gyuri Pascu vine, diseara, la TVR 2 la “Omul cu chitara”

Omul cu chitara Ioan Gyuri Pascu2

Ioan Gyuri Pascu este invitatul special al emisiunii “Omul cu chitara”, la TVR 2

 

În această seară, Ducu Bertzi şi Eveline Păuna vor avea o ediţie cu mult umor, dar şi cu multe noutăţi

 

Joi, 16 octombrie, de la ora 23.00, invitat special la „Omul cu chitara” este îndrăgitul artist Ioan Gyuri Pascu.

Va fi o ediţie plină de umor şi surprize în care, aşa cum un diamant îşi arată diversele faţete, Ioan Gyuri Pascu va face dovada talentului său artistic multiplu ca actor, muzician, scriitor, compozitor.

Continuarea

Mariana Rusen: Joi porniti “Hai Hui” cu Marina Almasan si invitatii ei- de la 20.10 la TVR2 si TVRHD

Marina Almasan foto credit TVR

Din 16 octombrie, Marina Almăşan vă invită să porniţi, în fiecare săptămână, „Hai Hui”

 

Urmărind cea mai nouă emisiune a sa difuzată joia, de la ora 20.10, la TVR 2 şi TVR HD

 

Andreea Marin, Adelin Petrişor, Dragoş Anastasiu, Adrian Enache şi – invitatul special al acestei ediţii – Ambasadorul Republicii Federale Nigeria la Bucureşti sunt primii care au acceptat provocarea Marinei Almăşan de a porni, împreună, „Hai Hui”.

Continuarea

Marius – Mircea Crișan: O carte academică pe un subiect comercial. Cronică, de Dan Ionescu

dracula

O carte academică pe un subiect comercial

de Dan Ionescu

*Cronică apărută în revista „Scrisul Românesc”, Nr. 10 / 2014

 

Fiind mai mai mult o explicație bizară a unor vedenii, mitul vampirului, generat de folclorul nostru, depășește în notorietate, pe plan universal, pe toate celelalte, inclusiv pe cele fundamentale, identificate de G. Călinescu în Istoria literaturii române de la origini până în prezent: Traian și Dochia, mioritic, erotic și al jertfei creatoare.

Continuarea

Mariana Rusen: “Noapte indigo” la TVR2 – de mâine, în fiecare miercuri, de la ora 23.00

Noapte Indigo Lungu si Godoroja

De mâine, TVR 2 aduce seri de blues şi jazz la „Noapte indigo”

 

Din 15 octombrie, TVR 2 vă invită în fiecare miercuri seară, de la ora 23.00, să petreceţi o “Noapte indigo” alături de Florian Lungu şi Mike Godoroja.

 

În fiecare săptămână, iubitorii de blues şi jazz vor avea ocazia ca, în această nouă emisiune muzicală de la TVR 2, să asculte nu doar cele mai bune piese şi interpretări româneşti de gen, dar şi poveştile legate de ele. Gazda primei părţi a emisiunii, dedicată jazz-ului şi denumită „Să fie într-un JAZZ bun!” este  Florian Lungu, cel mai cunoscut promotor autohton al fenomenului . Florian Lungu, alias “Moşu”, consideră că jazz-ul este “unul dintre cele mai reprezentative capitole ale trăirii intelectuale”.

Continuarea