Virtualităţi ale compromisului*, de Dan IONESCU

images

Virtualităţi ale compromisului*, din volumul cu acelaşi titlu (în curs de apariţie)

 

O concesie: de la planul de a zămisli pe Adam, Dumnezeu ajunge la al doilea, echivalent completării naturii umane, cu, până la urmă, o parte de trup exclusă, dar de bază pentru ridicarea Evei. Esenţa nunţii. Lui Adam i se va oferi un sprijin potrivit în stăpânirea grădinii şi a sentimentului solitudinii, care l-ar fi întristat într-un spaţiu al fericirii; se evită astfel antinomia unicităţii. Demersul creator deschide virtualităţi multiple, între care legătura cu natura interzisă, dar invocată. Transplantul coastei s-a produs perfect, dar în măduvă, legătura cu interiorul masculin precedent nu e total destrămată. Spiritul femeii împrumută, prin coastă, neliniştea de a se regăsi, totuşi, într-un trup născut din ideea consolării.

Continuarea

Târgul de Carte Bookfest Chișinău

bookfest Chisinau

COMUNICAT DE PRESĂ

Evenimentele Adenium la Bookfest Chișinău

 

 

Adenium participă la prima ediție a Târgului de Carte Bookfest Chișinău, care va avea loc în perioada 31 august – 4 septembrie, în Pavilionul Central Moldexpo, cu un program special de evenimente și o ofertă de carte disponibilă la standul propriu.

Continuarea

Capra cu trei iezi. Adaptare lirică, de Lidia Batali. Articol audio

download (1)

Capra cu trei iezi. Adaptare lirică, de Lidia Batali

Umberto Eco: ISTORIA URÂTULUI. Recenzie, de Mirela Teodorescu

download

Istoria Urâtului, acest al doilea volum vine ca o necesitate, în continuarea Istoriei frumuseţii. Probabil ca multi ar respinge o asemenea carte din start, opusul „istoriei frumuseţii“ făcând parte din lucrurile de care suntem mai puţin interesaţi să le cunoaştem. Dar atunci când vom avea răbdarea să ne apropiem de ceea ce canonic iese din sfera frumosului, în funcţie de epoci şi culturi, vom descoperi că simţurile noastre sunt provocate, dorinţa de analiză este stimulată, aşa cum spune Jung, scriind în 1932 despre cartea lui Joyce, Ulysses: „urâtul de astăzi este semnul prevestitor al marilor transformări viitoare“. În jurul noţiunii de „urât“ s-au construit de multe ori cele mai interesante expresii artistice, perioada modernă fiind una provocatoare în toate sensurile.

Continuarea

O-MA-GIU, cu litere mari, de tipar!… – Dascălului D. FRONIE, din Rotunda Romanațiului, văleatul 1949 –, de Petre Cazangiu

O-MA-GIU, cu litere mari, de tipar!…
– Dascălului D. FRONIE, din Rotunda Romanațiului, văleatul 1949 –

De când întâiul preceptor
Mi-a strâns condeiul cu-a sa mână,

Continuarea

Iubești limba română?

POSTARE ORTOGRAFIA

Adenium oferă o reducere de 35% pentru orice volum Ortografia pe înțelesul școlarilor: ghid pentru elevii din învățământul primar comandat, în perioada 25-31 august de pe site-ul Adenium: www.adenium.ro

Atașăm comunicatul de presă și o imagine reprezentativă.

COMUNICAT DE PRESĂ

Iubești limba română?
Continuarea