Ion Ionescu Bucovu: METAMORFOZELE „LUCEAFĂRULUI” EMINESCIAN (132 de ani de la apariţia poemului în ”Convorbiri Literare)

eminescu
METAMORFOZELE „LUCEAFĂRULUI” EMINESCIAN
(132 de ani de la apariţia poemului în”Convorbiri Literare)
 
„Îndată ce mă voi muta  de aici- îi scria Eminescu Veronicăi la 10 aprilie 1882- îţi trimit bani de drum; pân-atunci „Legenda” la care lucrez va fi gata şi fiindcă luceafărul răsare în această legendă, tu nu vei fi geloasă de el, fetiţul meu cel gingaş şi mititel, şi nu te-i supăra că nu-ţi scriu imediat, nici că nu-ţi scriu mult. Cred că e un gen cu totul nou acela pe care-l cultiv acum. E de-o linişte perfectă, Veronică, e senin ca amorul meu împăcat, senin ca zilele de aur ce mi le-ai dăruit. Căci tu eşti regina stelelor din cerul meu şi regina gândurilor mele…” Deci Eminescu în acest an 1882 încă lucra intens la Legenda Luceafărului. Pe cerul lui de Luceafăr, Veronica era „regina stelelor, graziosa, graziosissma donna.”. Amândoi poeţii populau cerul nopţilor, el  Luceafărul, ea regina stelelor.

Continuarea

Câștigătorii Concursului de Debut „Adenium Start”, ediția a III-a, 2015

adenium start III

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Câștigătorii Concursului de Debut „Adenium Start”, ediția a III-a, 2015

 

 

Editura Adenium a lansat, la începutul anului, cea de-a III-a ediție a Concursului de Debut „Adenium Start”, pentru următoarele genuri literare: poezie, proză, literatură pentru copii. Sloganul concursului, „Rupeți rândurile!”, i-a provocat pe autori să-și afirme originalitatea.

 

Continuarea

Teatru TV – de ziua Limbii române, comedia NEPOTU la TVR2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ziua Limbii Române, o întoarcere în timp cu „NEPOTU’”, o comedie cu Tamara Buciuceanu Botez și Șerban Pavlu, în regia lui Horațiu Mălăele

Astăzi, ora 20 :10, la TVR 2

În „Nepotu’” lui Adrian Lustig, nepotul din America (Șerban Pavlu, redescoperă realitățile românești împreună cu mătușa sa(Tamara Buciuceanu Botez). Spectacolul preluat de la Teatrul de Comedie este  un veritabil recital al actriţei Tamara Buciuceanu Botez, secondată cu tact şi discreţie de Şerban Pavlu, sub semnul histrionismului inconfundabil al regizorului Horaţiu Mălăele.
Continuarea

Inside Out – Întors pe Dos. Cronică de film, de Mirela Teodorescu

descărcare

Inside Out este un film de desene animate 3D, genul aventura, drama, comedie produs de Studiourile Pixar Animation şi lansat de Walt Disney.

Filmul este regizat şi scris de Pete Docter, reprezentând gândurile tinerei Riley Andersen animate de cinci emoţii personificate: Bucuria, Tristeţea, Frica, Furia şi Dezgustul, care încearcă să o conduca prin viaţă în momentul mutării familiei în alt oraş.

Regizorul Docter a început dezvoltarea filmului Inside Out în 2009 după observarea  modificărilor personalitaţii  fiicei sale de-a lungul timpului. Producătorii au consultat mai  multi psihologi printre care şi Dacher Kelner de la Universitatea Berkeley  din California care a ajutat la revizuirea şi evidenţierea cercetărilor neuropsihologice prin care emoţiile umane sunt reflectate în relaţiile interpersonale şi pot fi semnificativ moderate de ele.

Continuarea

Deschiderea Enescu- duminică, de la ora 19.15 – transmisă în direct de TVR în întreaga lume

orchestra romana de tineret_2

Primul concert al Festivalului „George Enescu” 2015 – transmis în direct la TVR 2, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova, precum şi online pe TVR+ şi pe site-ul enescu.tvr.ro

 

TVR 1 va transmite în simulcast, duminică, 30 august, de la 19.15, ceremonia de  deschidere a celui mai important eveniment cultural al anului

 

În această duminică, pentru telespectatorii Televiziunii Române se dă startul evenimentului cultural aşteptat cu nerăbdare în ultimii doi ani: Festivalul Internaţional George Enescu, ediţia 2015. Respectând tradiţia de peste jumătate de secol, TVR, coproducător al evenimentului, rezervă şi în acest an un spaţiu amplu în grilele de programe pentru acoperirea marelui eveniment internaţional la care şi-au anunţat prezenţa aproximativ 2.500 de artişti de top, străini şi români. Aşa cum anunţă organizatorii, în acest an, şapte dintre orchestrele care vor concerta la Bucureşti fac parte din Top 20 al celor mai bune orchestre din lume, realizat de prestigioasa publicaţie britanică “Gramophone”.

Continuarea

Florentin Smarandache: Frate cu meridianele şi paralelele (vol.IX). Recenzie, de Mirela Teodorescu

descărcare

Florentin Smarandache: Frate cu meridianele şi paralelele (vol.IX)

de Mirela Teodorescu

„Frate cu meridianele şi paralelele (vol.IX)” este o carte de însemnări şi fotografii din excursii şi călătorii cu scop ştiinţific întreprinse de autor în Statele Unite ale Americii din toamna anului 2014 până în vara anului 2015. Autorul a surprins realităţi socio-umane sau instituţionale, geo-istorice sau turistice, ştiinţifico-culturale sau educaţional – artistice ale spaţiilor parcurse, introducând cititorul într-o lume special creată pentru a percepe locul cu toate simţurile, dar mai ales cu mintea.

Continuarea

Roxana Petraru: Vă recomandăm noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 197, din august 2015

TIMPUL EDITIE ONLINE NOUL NUMAR

A sosit TIMPUL!

Vă recomandăm noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 197,

din august 2015.

 

Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție numărul lunii august 2015. Nr. 197 al revistei este disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași), rețeaua de distribuție Monitorul de Botoșani și în format digital pe elefant.ro. Online, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și articolele ediției curente.

Continuarea

Aniversare Teodor Mazilu cu o comedie SUB CLAR DE LUNĂ la TVR2

Aniversare Teodor Mazilu cu o comedie „… sub clar de lună”, regia Dominic Dembinski
Luni, la TVR 2, ora 20 :10

Luni 17 august, aniversând 85 de ani de la nașterea dramaturgului Teodor Mazilu, Casa de producție propune spre difuzare pe TVR2 o comedia savuroasă, adaptarea TV a piesei „Proștii sub clar de lună”, adusă în actualitatea anilor 90 de regizorul Dominic Dembinski, cu ajutorul unei distribuții trăznet: Magda Catone, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, Alina Chivulescu și Camelia Zorelescu.

Continuarea